ZAREZERWUJ

WIZYTĘ

W WYDZIALE

KOMUNIKACJI

zamknij
Godziny pracy
Poniedziałek - Piątek 7:30 - 15:30
(za wyjątkiem WK oraz WGK - sprawdź szczegóły)
Chcesz zadzwonić do wydziału?
Kliknij tutaj i wybierz wydział

KOMUNIKAT PAŃSTWOWEGO POWIATOWEGO INSPEKTORATU SANITARNEGO W LUBLIŃCU

Poniedziałek 6 czerwca 2011 13:17Czas czytania: 3 min.

Główny Inspektor Sanitarny przypomina o konieczności zachowania zasad higieny podczas przygotowywania i spożywania żywności , w szczególności świeżych owoców i warzyw, które będą spożywane na surowo. Przed poddaniem ich myciu powinny być namoczone , a następnie każda ich część powinna być dokładnie i wielokrotnie umyta. Ponadto , biorąc pod uwagę możliwość przeniesienia się zakażenia człowiek-człowiek droga pokarmową, zwłaszcza między osobami mającymi ze sobą bliski kontakt, szczególnie w środowisku domowym, istotne jest również zachowanie zasad higieny osobistej.

Od połowy maja 2011r. w Niemczech notuje się gwałtowny wzrost występowania zespołu hemolityczno- mocznicowego (HUS) wywołanego wytwarzającym werotoksynę szczepem E. coli (STEC). Pałeczka okrętnicy (E. coli) jest powszechnie występującą bakterią, ale tylko niektóre szczepy mogą produkować szczególnie niebezpieczne toksyny, które wywołują ciężkie schorzenia u ludzi.

Pierwszymi objawami zakażenia są bóle brzucha, czasami wymioty, krwawe stolce. U części
osób rozwija się zespół hemolityczno- mocznicowy, wynikający z uszkodzenia naczyń krwionośnych w nerkach, także w płucach, mózgu i sercu. Zespół hemolityczno- mocznicowy objawia się rozpadem krwinek czerwonych oraz niewydolnością nerek, często wymagającą dializ. W części przypadków uszkodzenie nerek może być trwałe.

Zakażenie przenosi się poprzez skażoną wodę, świeże warzywa (sałata, brokuły, pomidory, ogórki itp.), surowe mleko, sery z niepasteryzowanego mleka, bliski kontakt z osobą zakażoną (w środowisku domowym lub przedszkolnym) w wyniku zaniedbań higienicznych, także kontakt z zakażonymi zwierzętami.

Do zakończenia prowadzonego w Niemczech dochodzenia epidemiologicznego, które pozwoli na ostateczne ustalenie skażonego produktu i całkowite wycofanie go z rynku, osobom odwiedzającym Niemcy zaleca się unikanie spożywania warzyw (ogórków, pomidorów, sałaty). Obecnie na terenie Polski nie zanotowano zachorowań wywołanych werocytotoksycznym szczepem E.coli, które wskazywałyby na obecność skażonych partii hiszpańskich ogórków importowanych poprzez Niemcy na terenie naszego kraju, zaleca się jednak szczególną ostrożność w szczególności w spożywaniu warzyw importowanych z obszarów dotkniętych zachorowaniami lub z krajów wskazywanych jako możliwe źródło zakażenia.


PIĘĆ KROKÓW DO BEZPIECZNIEJSZEJ ŻYWNOŚCI

1. Utrzymuj czystość:

- myj ręce przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowywania
- myj ręce po wyjściu z toalety
- myj i odkażaj wszystkie powierzchnie i sprzęty wykorzystywane podczas przygotowywania żywności
- chroń kuchnię i żywność przed owadami i innymi zwierzętami

2. Oddzielaj żywność surową od ugotowanej:
- oddzielaj surowe mięso, drób, owoce morza od innej żywności,
- do przygotowywania surowej żywności używaj oddzielnego sprzętu i przedmiotów, np. noży i desek do krojenia
- magazynuj żywność w oddzielnych pojemnikach, tak aby nie dopuścić do kontaktu między żywnością surową z już ugotowaną

3. Gotuj dokładnie:
- gotuj dokładnie, przede wszystkim mięso, drób, jaja i owoce morza
- żywność taką jak np. zupy doprowadzaj do wrzenia tak, aby zyskać pewność, że osiągnęła ona temperaturę 70°C. Co do mięsa i drobiu, musisz mieć pewność, że soki z wnętrza tych produktów są czyste - nie różowe.
- odgrzewaną żywność przed spożyciem również odgrzej do temperatury powyżej 70° C.

4. Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze:
- nie pozostawiaj ugotowanej żywności w temperaturze pokojowej przez okres dłuższy niż dwie godziny,
- wszystkie gotowane i łatwo psujące się produkty przechowuj w lodówce (najlepiej w temperaturze poniżej 5°C)
- utrzymuj wysoką temperaturę (ponad 60°C) gotowanych potraw tuż przed podaniem
- nie przechowuj żywności zbyt długo, nawet jeśli przechowujesz ją w lodówce
- nie rozmrażaj zamrożonej żywności w temperaturze pokojowej (zanurz produkt w ciepłej wodzie lub użyj urządzeń grzejnych)

5. Używaj bezpiecznej wody i żywności:
- używaj bezpiecznej wody lub poddaj ją takim działaniom, aby stała się ona bezpieczna
- do spożycia wybieraj tylko świeżą i zdrową żywność
- wybieraj żywność, która została przygotowana tak, aby była bezpieczna, np. pasteryzowane mleko
- myj owoce i warzywa, szczególnie jeśli jesz je na surowo
- nie jedz żywności, która utraciła już datę przydatności do spożycia


Załącznik: szczegółowa ulotka

Udostępnij:

Ilość wyświetleń: 951

PRZYDATNE INFORMACJE

Zatrzymaj się na chwilę i zobacz co może Ci się przydać

Internetowa rezerwacja kolejki w Wydziale  Komunikacji, Drogownictwa i Transportu

Internetowa rezerwacja kolejki w Wydziale Komunikacji, Drogownictwa i Transportu

Nie czekaj zapisz się już dziś!

Sprawdź szczegóły

Solidarni z Ukrainą

Solidarni z Ukrainą

Znajdziesz tutaj przydatne informacje dla uchodźców.

Sprawdź szczegóły

System e-Zamówienia Publiczne Powiatu Lublinieckiego

System e-Zamówienia Publiczne Powiatu Lublinieckiego

Sprawdź szczegóły

Nieodpłatna pomoc prawna

Nieodpłatna pomoc prawna

Znajdziesz tutaj wiele poradników oraz zasięgniesz pomocy prawnej i nieodpłatnego poradnictwa obywatelskiego w punktach pomocy.

Sprawdź szczegóły

Powiatowy Rzecznik Konsumentów

Powiatowy Rzecznik Konsumentów

Potrzebujesz porady w sprawie ochrony praw konsumentów skorzystaj z usług Powiatowego Rzecznika Konsumentów

Sprawdź szczegóły

Zgubiłeś ważną rzecz?

Zgubiłeś ważną rzecz?

Zwróć się do Wydziału Spraw Obywatelskich i Zarządzania Kryzysowego gdzie sprawdzisz ogłoszenia o rzeczach znalezionych.

Sprawdź szczegóły

Aktualne rozkłady jazdy busów w Powiecie Lublinieckim

Aktualne rozkłady jazdy busów w Powiecie Lublinieckim

Skorzystaj ze strony z rozkładami przygotowanej dla mieszkańców:

Przejdź do rozkładu busów

Powiatowe Centrum Zarządzania Kryzysowego

Powiatowe Centrum Zarządzania Kryzysowego

Sprawdź aktualne ostrzeżenia i raporty w Powiecie Lublinieckim.

Sprawdź szczegóły

Transmisje z sesji Rady Powiatu

Transmisje z sesji Rady Powiatu

Znajdziesz tutaj aktualne i archiwalne nagrania

Sprawdź szczegóły

Zastanawiasz się gdzie bezpiecznie urodzić swoje dziecko?

Zastanawiasz się gdzie bezpiecznie urodzić swoje dziecko?

Skorzystaj z usług naszego Szpitala Powiatowego.

Sprawdź szczegóły

Potrzebujesz podpisać dokument elektronicznie?

Potrzebujesz podpisać dokument elektronicznie?

Skorzystaj z darmowego podpisu zaufanego i przejdź do e-puap:

Przejdź do epuap

Nasze powiatowe Orliki - przydatne informacje

Nasze powiatowe Orliki - przydatne informacje

Sprawdź harmonogramy:

Sprawdź szczegóły

Narady koordynacyjne

Narady koordynacyjne

Wydział Geodezji i Kartografii zaprasza projektantów do składania wniosków na naradę koordynacyjną w formie elektronicznej:

Sprawdź szczegóły

KONTAKT, WYDZIAŁY, BIURA

Znajdź szybko interesujący nr telefonu

Skontaktuj się z nami

Wyznacz trasę
do Starostwa
Skorzystaj z nowych miejsc parkingowych:
piętrowy Park and Ride przy dworcu